Engelen (1)


Als het over engelen gaat, zijn er veel vragen. Wat zijn engelen? Hoe zien ze eruit en kunnen wij hen ook zien? Wat doen engelen? Om antwoorden te vinden op deze vragen, hebben we de Bijbel nodig. Anders leidt het tot allerlei fantasieën en sprookjesachtige verhalen over engelen. Ook kan het leiden tot engelenverering of het maken van contact met engelen. De andere kant is ook mogelijk. Mensen geloven helemaal niet meer in engelen. Ze gebruiken het alleen voor in hun popnummers en bij de kerstboom. Als iemand overlijdt, willen ze dan ook nog wel geloven dat hij/zij een engel is geworden. En wij? Geloven wij nog in het bestaan van engelen? Waar halen wij onze kennis over hen vandaan? Ja, wat weten we eigenlijk van hen? Aan de hand van Gods Woord willen we daar samen naar kijken.

Oorsprong


De eerste vraag die bij ons opkomt, is die waar engelen vandaan komen. Als we in Genesis over de schepping lezen, missen we daar de schepping van de engelen. Toch belijden we met artikel 12 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis dat engelen zijn geschapen. Later in de Bijbel wordt namelijk wel gesproken over de schepping van de engelen. Zoals in Colossenzen 1:16
want in Hem zijn alle dingen geschapen, die in de hemelen en die op de aarde zijn, de zichtbare en de onzichtbare, hetzij tronen, hetzij heerschappijen, hetzij overheden, hetzij machten; alle dingen zijn door Hem en tot Hem geschapen
Weer wordt nergens het woord engel genoemd. Maar wel wordt hier beleden en gezegd dat alles, maar dan ook alles, door God geschapen is. Ook de engelen zijn dus schepsel. De precieze tijd van de schepping van de engelen weten we niet. Over het algemeen wordt aangenomen dat zij geschapen zijn, toen God de hemel schiep. Uit Job 38 weten we dat de engelen er al waren toen de aarde werd geschapen. God vraagt daar aan Job waar hij was toen de aarde gemaakt werd. In vers 7 lezen we dat de zonen Gods jubelen toen de pijlers van de aarde werden neergelaten en de hoeksteen gelegd werd. De engelen zijn dus schepsels, geschapen voor de schepping van de aarde. Zij zijn geschapen in een groot aantal en verschillende rangen door God zelf, de Schepper van alle dingen.

Gedaante


We hebben net gezien dat een engel een schepsel is. Ook wij zijn schepsels. Zien engelen er dan hetzelfde uit als wij? Hebben ze een lichaam, misschien met vleugels zodat zij kunnen vliegen? De Bijbel leert ons dat engelen dienende geesten zijn (Hebr.1:14). Nu weten we nog niets, want we weten ook niet hoe geesten eruit zien. Dat klopt. Maar we weten uit de woorden van de Here Jezus wel, hoe zij er niet uitzien. In Lucas24:39 lezen we:
..en ziet, dat een geest geen vlees en beenderen heeft, zoals gij ziet, dat Ik heb
Een engel heeft dus geen lichaam, zoals jij en ik. Engelen kunnen wel een menselijke gedaante aannemen. Als voorbeeld nemen we daarbij het bezoek dat Abraham kreeg. Het bezoek van de drie mannen staat beschreven in Genesis 18. De mannen leken gewone reizigers maar bleken later hemelse boodschappers te zijn. In Genesis 19 zien we ook dat engelen de gestalte van een mens aannemen en zo de stad Sodom in wandelen. Engelen verschijnen niet altijd in een menselijke gedaante. Soms komen ze ook in stralend wit. Bijvoorbeeld de engel bij het graf van Jezus.
Zijn uiterlijk was als een bliksem en zijn kleding wit als sneeuw. (Matth.28:3)
Als er in de Bijbel over engelen gesproken wordt, staat er meestal niet bij dat zij vleugels hebben. Toch zijn er ook Bijbelteksten waaruit we kunnen opmerken dat engelen vleugels hebben. Zoals in Jesaja 6:2
Serafs stonden boven Hem; ieder had zes vleugels: met twee bedekte hij zijn aangezicht, met twee bedekte hij zijn voeten en met twee vloog hij.





Taken


In de Bijbel lezen we meerdere keren over engelen. Hieruit weten we ook dat engelen verschillende taken hebben gekregen van hun Schepper. In de hemel staan zij voor het aangezicht van God. Zij aanbidden en prijzen Hem. Net lazen we uit Jesaja 6:2 over de Serafs, engelen. Als we verder lezen in vers 3 zien we wat zij doen:
en de een riep de ander toe: Heilig, heilig, heilig is de Here der heerscharen, de ganse aarde is van zijn heerlijkheid vol.
Ja, de engelen prijzen hun Schepper. Dat is zo’n machtig geluid dat de dorpelposten van de tempel ervan beefden. Misschien had je wel aan een andere taak van engelen gedacht. Een taak die we in de Bijbel vaak tegenkomen, namelijk de taak van boodschapper. Zij zijn het dan die Gods wil aan de mensen bekend maken. Denk maar aan de verschijningen rondom de geboorte van de Here Jezus. De engel die verscheen aan Zacharias in de tempel. Later aan Maria terwijl zij bezig was in haar huis en aan Jozef in de droom. Een andere taak van engelen is de bescherming van Gods kinderen. We zien dat bijvoorbeeld in Daniël 6:23, daar zegt Daniël:
Mijn God heeft zijn engel gezonden en de muil der leeuwen toegesloten.
Aanbidden, prijzen, boodschappen en beschermen. Engelen hebben een dienende taak. Zij dienen hun Schepper bij wat zij doen. Zij worden uitgezonden door hun Schepper, die ook onze Schepper is. Ja, ze worden ook uitgezonden
ten dienste van hen, die het heil zullen beërven. (Hebr.1:14)
Wonderlijk nietwaar? God zendt zijn dienaren om ons nabij te zijn. Misschien ken je de geschiedenis wel, van Elisa bij de belegerde stad Samaria. Hij ziet daar een leger van engelen met vurige paarden en wagens. Nee, wij zien geen leger engelen om ons heen. Maar we mogen weten dat ze er wel zijn.

Gevallen engelen


Sommigen van die engelen zijn uit die verheven staat waarin God hen geschapen had, in het eeuwige verderf gevallen. (NGB art. 12)
We zagen dat de engelen door God geschapen zijn. Ook hiervan kunnen we zeggen dat het goed was. De engelen zijn goed geschapen. Zij zijn geschapen om Gods gezanten te zijn en de uitverkorenen te dienen. Maar ook de engelen vielen in zonde. Hoe kon er in de hemel, waar alles goed en zonder zonde is, toch zonde ontstaan? Ja, zelfs zo dat de engelen in opstand kwamen tegen hun Schepper. We weten het niet. God heeft het niet nodig gevonden om ons hierover iets te openbaren. Daarom kunnen we ons ook beter niet met deze vraag bezig houden. Het gaat ons verstand te boven. Laten we liever kijken naar wat God wel heeft geopenbaard in Zijn woord. De gevallen engelen noemen we duivelen, boze geesten of in de meer moderne variant demonen. Zij zijn zonen van het kwaad, aangevoerd door de satan zelf. Onder andere uit de geschiedenis van Job weten we dat de satan nog in de hemel kon komen. Hij en zijn gevolg probeerden om de kinderen van God aan te klagen en om de komst van de Messias te voorkomen. Maar, ze konden het niet tegenhouden. De Here Jezus kwam op aarde, Hij stierf voor alle zonden en voer daarna op naar de hemel om zijn plek aan de rechterhand van God in te nemen. De satan en zijn gevolg blijven het toch proberen. Lees maar eens mee in Openbaring 12:7-9.
En er kwam oorlog in de hemel; Michaël en zijn engelen hadden oorlog te voeren tegen de draak; ook de draak en zijn engelen voerden oorlog, maar hij kon geen standhouden, en hun plaats werd in de hemel niet meer gevonden. En de grote draak werd (op de aarde) geworpen, de oude slang, die genaamd wordt duivel en de satan, die de gehele wereld verleidt; hij werd op de aarde geworpen en zijn engelen met hem.


De eindtijd


De satan mag niet meer in de hemel komen om ons aan te klagen. We hebben onze Voorspraak in de hemel. Op grond van Zijn bloed mogen we iedere dag weer om vergeving vragen. De satan gaat ondertussen rond als een brullende leeuw. Hij en zijn knechten proberen een laatste slag te slaan. Ze proberen Gods kinderen te verleiden om van de smalle weg af te gaan. Ze proberen Gods kerk uiteen te slaan door onrust en twijfel te zaaien. Ja, we weten het allemaal wel. Dat de satan op ons loert, dat er boze machten en krachten zijn waartegen we moeten strijden. Maar doen we er ook wat mee? Trekken we al biddend om de Heilige Geest de wapenrusting aan om ons te wapenen tegen al het geestelijk geweld? Jazeker, God zendt zijn engelen om ons te beschermen. God zelf is het die over ons waakt en voor ons zorgt. Maar daarbij vraagt Hij ons wel om actief te zijn. Om ook daadwerkelijk gebruik te maken van de wapenrusting. In het boek Openbaring lezen we over de eindtijd, het laatste oordeel en het nieuwe Jeruzalem. Als je het boek leest, valt op dat er vaak een rol is weggelegd voor de engelen. Er wordt gesproken over vier engelen aan de vier hoeken van de aarde (Opb.7:1),de zeven engelen die de bazuinen gegeven worden (Opb.8:2) en de engel bij het gouden wierookvat met de gebeden der heiligen (Opb.8:3). Ook bij de terugkomst van de Here Jezus zullen de engelen erbij zijn:
Wanneer dan de Zoon des mensen komt in zijn heerlijkheid en al de engelen met Hem, dan zal Hij plaats nemen op de troon zijner heerlijkheid.(Matth.25:31)
Voor het zover is, voert de satan zijn laatste slag. Vergis je niet, de strijd is heviger dan je denkt. Ja, het kan zelfs zo zijn dat de satan zich voordoet als een engel des lichts. Daarom is gebed; kracht van de Heilige Geest en inzicht in Gods woord nodig. Heb jij al tot bloedens toe gestreden?

Enkele Bijbelverzen


Voordat we dit artikel gaan afsluiten, bekijken we samen nog enkele Bijbelteksten.
De reuzen waren in die tijd op aarde, en ook daarna, toen de zonen Gods tot de dochters der mensen kwamen. (Gen.6:4)
Deze Bijbeltekst wordt vaak verkeerd uitgelegd. Men zegt dan dat de engelen trouwden met aardse meisjes. Dat wordt hier niet bedoeld. Zonen Gods betekent hier volk van God, niet de engelen. De Here heeft dat zo laten opschrijven om het onderscheid tussen de kinderen van God en de ongelovigen duidelijk te maken. Uit de Bijbel weten we namelijk dat engelen niet trouwen (Matth.22:30).
Vergeet de herbergzaamheid niet, want daardoor hebben sommigen, zonder het te weten, engelen geherbergd. (Hebr.13:2)
In dit Bijbelgedeelte worden de Hebreeën maar ook wij aangespoord tot gastvrijheid. Door gastvrij te zijn hebben sommigen, bijvoorbeeld Abraham en Lot bij Sodom, engelen tot gasten gehad. Wil de schrijver hier zeggen dat dit bij ons ook kan gebeuren? Na de komst van Jezus zijn er geen gevallen bekend, waarbij dit gebeurde. Daarom is het ook niet waarschijnlijk dat de schrijver dit bedoeld. Veel eerder bedoelt hij te zeggen dat we door gastvrij te zijn, soms iemand kunnen ontvangen die een grote is in het koninkrijk van God (vgl.Matth.10:40)
De Engel des HEREN verscheen hem en zei tot hem: De HERE is met u, gij dappere held. (Richt.6:12)
In het Oude Testament lezen we meerdere keren over de Engel des Heren. Vaak wordt aangenomen dat deze Engel des Heren God de Zoon is. Vast staat dat de woorden die gesproken worden door de Engel des Heren, woorden van God zijn. Het is God zelf die dan spreekt en verschijnt in de gedaante van een engel.

Tot slot


We komen weer terug bij de vraag waarmee we begonnen. Wat zijn engelen? We zagen dat engelen zijn geschapen. Ze zijn dus schepsels. Geen schepsels zoals wij zijn, met een lichaam. Wel kunnen zij een menselijke gedaante aannemen. Engelen kunnen ook verschijnen in vlammend wit. Daarna zagen we dat engelen een dienende taak hebben. Sommige engelen zijn in zonden gevallen. Satan en deze gevallen engelen strijden tegen de gelovigen en Gods kerk. Daarom moeten we bidden om kracht om staande te blijven in de strijd. Op ons gebed zal God hulp zenden. Zo mogen we weten dat we niet alleen staan in de strijd. Er strijden duizenden engelen met ons mee. Laten we onze Schepper dan aanbidden, loven en prijzen om zijn genade, zijn liefde en zijn bescherming.
God is liefd’ o englenstem, mensentong, verheerlijkt hem!


In dit artikel mochten we onze kennis over engelen verdiepen en verbreden. Maar er valt zoveel meer te vertellen. Dit artikel is daarom bedoeld als inleiding op het onderwerp Engelen. We hopen het onderwerp nog nader uit te werken. Ben je benieuwd? Houd dan de artikelen voor jongeren in de gaten!