De weg tot en in een huwelijk in de Here (13, slot)


Huwelijksbevestiging


In deze laatste aflevering ronden we de bespreking af van het huwelijksformulier. Bedoeld om over na te denken ter voorbereiding van je trouwdag. Maar ook om als getrouwden eens op terug te kijken, ter overdenking.

Het doel


Volgens het formulier is het doel van het huwelijk tweeledig:
Het eerste doel is:
Elkaar in liefde en met vreugde toebehoren en elkaar trouw helpen in alle dingen van het tijdelijke en het eeuwige leven
Wanneer man en vrouw zich in het huwelijk niet met elkaar bemoeien en ieder zijn eigen gang gaat, beantwoorden ze niet aan het doel dat de Here aan het huwelijk heeft gesteld.
Het elkaar helpen strekt zich ook uit tot de geestelijke zaken. Daaraan zullen toch ook alle tijdelijke zaken ondergeschikt moeten zijn. Alles in het huwelijk is terrein van de Here, van Zijn koninkrijk. Daarom zijn gemengde huwelijken door de Here verboden (1 Kor. 7: 12-15).
Kinderloze huwelijken zijn beslist geen onvruchtbare huwelijken zolang aan dit eerste doel wordt beantwoord.
Het tweede doel is:
Meewerken aan de uitbreiding van het menselijke geslacht. Kinderen opvoeden in de vreze des Heren tot eer van God en tot hun eigen heil. En zo doen meebouwen aan de kerk
Laat je ook op dit punt niet beïnvloeden door consumentisme waardoor je het krijgen van kinderen zou gaan uitstellen. Ook moet je je niet laten leiden door zgn. overbevolkings-argumenten. Het is de Here Die bepaalt wanneer Zijn getal vol is.

De onderlinge verhouding


De mooie en diepe betekenis van het huwelijk komt juist uit in de onderlinge verhoudingen naar Gods Woord. Die dragen bij tot de mooie harmonie die God heeft bedoeld. Ze maken het huwelijk daarom sterk tegen aanvallen. Belangrijk om daarop acht te blijven geven tijdens je huwelijk. Dat vraagt van beide kanten zelfverloochening. Dienst en bereidheid om altijd klaar te staan voor de ander. Het formulier wijst daarbij ook op groei tijdens je huwelijk, wanneer je je oefent in dit leven naar Gods Woord.
Door zo elkaar in die door God gegeven verhouding en houding te aanvaarden, zullen man en vrouw hoe langer hoe meer de eenheid van Christus en zijn gemeente vertonen.

Hoofd zijn betekent: in verantwoordelijkheid leiding nemen en je vrouw verzorgen en beschermen. Onderdanig zijn betekent: je man in alles helpen naar de orde die God je als vrouw heeft aangewezen. Dit staat haaks op feminisme en gelijkheidsideaal. Maar zo volg je Christus in Zijn bemoeienis met Zijn kerk, Zijn lichaam.

Beloften


Het formulier houdt nu eerst bemoedigende beloften van de Here voor aan het bruidspaar. Ze mogen weten dat ze in het huwelijk als kinderen van God Gods goede Vaderzorgen en Zijn zegen mogen verwachten. De zegen en de beloftes gelden hen als ze trouw naar Zijn Woord leven in de vreze des Heren, met een verwijzing naar Psalm 128. Belofte en eis van het genadeverbond gelden ook in het huwelijksverbond. Vanuit die beloften kunnen zij nu ook vol vertrouwen moeilijke tijden ingaan, wetend dat die uit de hand van hun hemelse Vader hen ten goede zullen komen.

Een belangrijk element dat hier genoemd wordt is de aandacht voor de werking van de zonde ook in het huwelijk. Zeker in een tijd van een steeds hogere vlucht nemende epidemie van echtscheidingen is het goed dat daarop wordt gewezen.
Zij mogen vast geloven dat de Here hun schuld wil vergeven, zoals ook zij elkaar hun zonden en tekortkomingen vergeven

Natuurlijk geldt dat voor alle verhoudingen in de kerk, maar in het huwelijk mag daar speciaal aandacht voor gevraagd worden. Wat is het heilzaam wanneer naar deze regel wordt geleefd wanneer man en vrouw de bij hen aanwezige zwakheden, tekortkomingen en zonden bij elkaar moeten constateren. Dan zal in zo’n huisgezin bij een wederzijdse bereidheid tot belijden van de zonde en de wederzijdse bereidheid van het elkaar willen vergeven, vrede mogen zijn of terugkeren.
Veel voeding voor gebroken verhoudingen die tot echtscheidingen leiden, zou bij zo’n ootmoedige opstelling weggenomen kunnen worden. Laten onze stelletjes die gaan huwen of pas gehuwd zijn deze Schriftuurlijke regel van de Here ter harte nemen!
Het formulier sluit deze passage af met het onderwijs dat het de Here Christus Jezus Zelf is Die het huwelijk heiligt en dienstbaar maakt aan de komst van Zijn Koninkrijk. Hij is onze toeverlaat ook in geval van onenigheden en ruzies.

Wederzijdse verplichtingen


De verplichtingen die hier aangehaald worden uit Gods Woord gaan veel verder dan die genoemd worden door de burgerlijke ambtenaar of die staan in het burgerlijk wetboek.
Nu wordt aan het bruidspaar gezegd: “hoort nu wat de Here in Zijn Woord van u vraagt.”
Om op de vraag, of je het je oprechte voornemen is in je huwelijk naar Gods wil te leven, oprecht ja te kunnen zeggen, moet je het gezag en je verantwoordelijkheid t.a.v. Gods Woord wel kunnen erkennen. Daarom is het een vereiste dat je belijdenis van je geloof hebt afgelegd voordat je als gelovige een huwelijk in de Here kunt aangaan.
In ons formulier uit 1981 staan de onderscheiden taken voor man en vrouw nog in overeenkomst met de Schrift opgesomd. Dit in tegenstelling tot het huwelijksformulier dat in 1996 door de GKv was aanvaard. Dat formulier is door de synode van Mariënberg 2005/2006 verworpen als onschriftuurlijk, met name vanwege de nivellerende en emanciperende gedachten.
Het is heel belangrijk om je voor te bereiden op de Schriftuurlijke verhouding, de beloften, de wederzijdse verplichtingen en onderscheiden taken als je op weg bent naar het huwelijk. Maar evengoed is het belangrijk om je handelen eraan te blijven toetsen als je eenmaal getrouwd bent. Bedenk dan goed: hier moet ik ja op zeggen, of: hier heb ik ja opgezegd! Goede aandacht ervoor is en blijft dus belangrijk. Het is zeer aan te bevelen je bij je voorbereiding niet te beperken tot deze zinnen in het formulier. Beter is het de zaken goed door te spreken en uit te diepen met behulp van de Schrift en zo mogelijk verklarende boekwerken.

De vragen tijdens de dienst


In het formulier word je erbij bepaald dat je als man en vrouw wel ja kunt zeggen, maar dat je om wat je belooft te volbrengen, toch voortdurend de kracht en de Heilige Geest van de Here nodig hebt. Daar moet je dan samen ook je hele leven voor blijven bidden. Dit wordt zo uitgedrukt:
Onze Here God verlene u door zijn Heilige Geest de kracht om de belofte, die u gegeven hebt bij het begin van uw huwelijk, na te komen, al de dagen die Hij u samen schenken wil.

Na die wensbede worden de bruidegom en daarna de bruid apart een aantal vragen gesteld, waarin in de eerste ervan uitkomen hun specifieke positie in het huwelijk en hun specifieke verplichtingen tegenover elkaar.
Daarna volgen vragen die hun gemeenschappelijke verplichtingen aangaan.
[/c]Zult u heilig met haar of hem leven, haar of hem nooit verlaten, maar haar of hem trouw blijven, in goede en kwade dagen, in rijkdom en armoede, in gezondheid en ziekte. Totdat de dood u zal scheiden? Belooft u zo in uw huwelijk overeenkomstig het evangelie te willen leven?[/c]
Als daarop ja gezegd wordt, wordt onvoorwaardelijke trouw beloofd onder alle omstandigheden tot aan de dood. Een trouw die de Here van je eist. Want wat God heeft samengevoegd scheide de mens niet. De enige reden voor scheiding is als de ander het huwelijk reeds door overspel heeft gebroken.

Zegenbede, voorbede en zegen


Dan volgt een zegenbede waarin de hulp van God wordt ingeroepen om wat Hij heeft ingezet door de roeping nu ook zal afmaken door aan het bruidspaar trouw en ware liefde te schenken en hen Zijn zegen te geven.

Bij de daarop volgende voorbede van de gemeente kan het bruidspaar knielen. Dat is geen verplichting. Het knielen onderstreept wel de afhankelijkheid van het bruidspaar, voor wie door de gemeente de zegen van de Here wordt afgesmeekt. In die voorbede wordt de Here gedankt voor de gave van het huwelijk aan het bruidspaar. Vervolgens wordt de Here erin gesmeekt om Zijn hulp en zegen over hen zodat zij in staat zullen zijn de opgave van het huwelijk naar Zijn wil te volbrengen.
Tenslotte wordt het formulier afgerond met de zegen die het bruidspaar voor zijn huwelijk mee mag krijgen. Deze zegen kan door de dienaar des Woords worden gegeven met een opgeheven hand.

Een eredienst!


Tenslotte willen we hier dankbaar constateren dat de Here aan Zijn kerk de rijke mogelijkheid van de kerkelijke huwelijksbevestiging nog steeds geeft.
Om Zijn Naam eerbiedig aan te roepen in dankzegging en afhankelijkheid en in antithese tot wereldse zelfzucht en verontreiniging.
Om samen als gemeente Gods kracht, nabijheid en zegen voor het bruidspaar af te smeken. Om Gods heilrijk Woord te laten schitteren tegenover de leegheid en de zelfbevrediging van de wereld.
Om vanuit Gods Woord de mooie betekenis en opdrachten te verstaan en in te scherpen.
Om het huwelijk van het bruidspaar te verankeren in Gods Woord van beloften en trouw. Waarbij zij beiden bewust voor de Here en ten overstaan van getuigen elkaar geloften naar Gods Woord afleggen.

Maar deze eredienst is niet alleen tot versterking, tot opbouw en tot zegen van het nieuw gesloten huwelijksleven van het bruidspaar. Het is dat ook voor elk echtpaar in Christus’ kerk. Net als elke doopplechtigheid een ieder in de kerk herinnert aan zijn of haar eigen doop en zo de betekenis daarvan weer helder voor ogen krijgt ter bemoediging en aansporing. Zo geldt nu voor de huwelijksbevestiging dat elk getrouwd kerklid weer bepaald wordt bij zijn of haar huwelijk in de Here. Zo mag elk echtpaar in de eredienst weer versterkt worden door Gods Woord en herinnerd worden aan de eigen afgelegde geloften.
Maar ook geldt voor degenen die op weg zijn naar een huwelijk dat hen door Gods Woord de juiste weg wordt gewezen bij hun voorbereidingen.
Ook voor de alleenstaanden mag gelden dat ze als broeders en zusters hieraan deel hebben in de gemeenschap der heiligen. Ook bedoeld om de ander op te kunnen wekken in het huwelijk trouw te blijven aan de Here. Om die ander daarover te kunnen bemoedigen, te onderwijzen en te vermanen als dat nodig is.
Daarom moet de eredienst een zaak voor de gemeente zijn, waaraan de gemeente dan ook voltallig voor wordt uitgenodigd! Jong en oud wordt geroepen door de Here Jezus Christus bij monde van de kerkenraad. Daarom is een ieder tevens verplicht om te komen, tenzij er onoverkomelijke verhinderingen zijn t.g.v. andere dringende verplichtingen.
Met name in deze tijd van losse relaties, van echtscheidingen en echtbreuken, mag deze plechtige ontmoeting met de Here en zijn gemeente, zo van grote betekenis zijn voor alle huwelijken in de gemeente.
Daarom zal de eredienst van de huwelijksbevestiging in zijn bedoeling voor heel de gemeente in ere gehouden of zelfs in ere hersteld dienen te worden! Tot bewapening tegen afval en tegen het levensgrote gevaar van gebroken huwelijken en echtscheiding. Tot vruchtbaarheid van de huwelijken, tot heil van de gehuwden en tegelijk tot opbouw van de kerk.

Tenslotte moet dit alles uitlopen op eer, dank en lof aan God, die daartoe zijn kerk vergadert en ook daartoe op aarde het huwelijk heeft ingesteld. Dat is het sluitstuk dat alles moet beheersen. Op weg naar je huwelijk, en ook in je huwelijk. Zo mag je samen op weg zijn met heel Gods kerk naar de grote dag van de bruiloft van het Lam.