De weg tot en in een huwelijk in de Here (4)


Eros-liefde


Naast de agape-liefde kennen we ook de eros-liefde. Alleen agape-liefde is niet voldoende voor het huwelijk. Agape is de liefde voor God en voor mensen. Ook voor onze naasten. Maar voor het huwelijk had de Here in Zijn schepping nog een verbindende liefdeskracht geschapen. De eros, de aantrekkingskracht tussen man en vrouw, het verliefd zijn. Dit wordt ook wel aangeduid met seksualiteit, seks. Seks is in wezen geslachtsdrift, gericht op het lichamelijke. Maar met verliefdheid hebben we met veel meer te maken dan met alleen geslachtsdrift en lichamelijke gemeenschap. Vandaar dat seks beter kan worden onderscheiden van verliefdheid; het is er een onderdeel van. De eros-liefde houdt het geheel in van het verliefd-zijn, met alle emotionele kanten ervan.
Adam was verliefd op Manninne: déze is het, riep hij uit. En hij genoot van haar zoals ze was. Deze eros-liefde heeft de Here ook geschapen, en mogen wij daarom ook gebruiken. In 1 Tim 4 noemt Paulus mensen, die het huwelijk verbieden als een zondige verhouding. Maar daarvan zegt hij in vers 4 en 5:
Alles wat God geschapen heeft, is goed en niets daarvan verwerpelijk, als het met dankzegging aanvaard wordt: want het wordt geheiligd door het Woord van God en door gebed.
Ook van verliefdheid als scheppingsgave kan worden gezegd dat het goed is, als het toegepast wordt op een God behaaglijke wijze: het moet getoetst worden aan Gods Woord en er moet voor gebeden worden en voor gedankt worden. Woord en gebed zijn voor het goede gebruik onontbeerlijk, denk aan ons eerste artikel.

Over verliefdheid lezen we in Hooglied 4: 1-7: “Alles is schoon aan u mijn liefste.” Maar de aantrekkelijkheid van een meisje is, als het goed is, niet alleen uiterlijk maar vooral ook innerlijk. Dat komt naar voren als ze vriendelijk, wijs, aardig en betrouwbaar blijkt te zijn (zie 1 Petr. 3:3).
De uiterlijke ‘gestalte’ en het innerlijke ‘gehalte’ moeten samen maken, dat je een meisje of een jongen aantrekkelijk vindt. Dat je op hem of haar verliefd wordt. Zo werkt de Here door dat middel, om twee mensen bij elkaar te brengen. Daar is op zichzelf niets zondigs aan. Het is een mooie en prachtige scheppingsgave van de Here.

Ingebed


Maar deze gave van de eros-liefde wordt zondig, zodra je hem losmaakt van de agape-liefde.
Want de verliefdheid moet leiden tot de ware liefde. Door de aantrekkingskracht van verliefdheid, moet je komen tot ware gevende liefde. Erotische liefde is de waarderende liefde, de liefde die geniet van de ander. De liefde die ook neemt en die bevredigd wil worden door de ander. Dat wil de HERE gebruiken, zodat je in de verhouding met de ander tegelijk komt tot de gevende liefde, waarin je jezelf geeft. De verliefdheid moet ingebed worden in ware liefde.
Zonder eros kun je niet trouwen, maar zonder agape kun je niet in de Here trouwen. Door verliefdheid - eros - herken je de ander en voel je, zij of hij is voor mij, is degene die bij mij past, die mij gelukkig maakt. Deze verliefdheid moet opgaan in een liefdesgemeenschap die wordt gekenmerkt door zelfverloochening, trouw en geduld - agape.
Hoe zit het nu met de seksualiteit, de geslachtsdrift? Het erotische is meer dan seks als puur lichamelijk gebeuren. Die seks is ook geschapen als onderdeel van de eros en zo ook bedoeld om in de bedding van de agape te blijven. Seks hieruit losgemaakt krijgt iets dierlijks. Daarmee verkracht je het mooie en tere van Gods bedoeling met de schepping. Daarmee komen de zelfzucht en de zelfbevrediging omhoog, en die zijn de Here niet welgevallig. Ze zijn onrein, werelds en in strijd met Gods gebod van naastenliefde.
Maar wanneer de seksualiteit als onderdeel van de eros haar plaats krijgt binnen de ware liefde, de agape, dan is zij een gave van God, waarvoor God gedankt en geprezen mag worden.

Seks in verkeringstijd


Hoe mag nu die liefde, verliefdheid en seks een plaats hebben in verkeringstijd? De Here wil dat wij zijn mooie gaven gebruiken, waarvoor Hij ze heeft bedoeld. En Hij wil dat alles geheiligd wordt door Woord en gebed (1 Tim. 4:5).
Op verschillende plaatsen in Gods Woord staan aanwijzingen hoe de omgang vóór het huwelijk moet zijn. In het Hooglied staan enkele passages die het mooie van verkerings- en verlovingstijd aangeven, maar waarin de Here ook Zijn grenzen trekt. Grenzen die niet vóór het huwelijk mogen worden overschreden.
In 1 Tess. 4: 1-8 lezen we over de wijze waarop je als man je vrouw moet verwerven, verkrijgen. Daar staat in vers 3-5:
Want dit wil God: uw heiliging, dat gij u onthoudt van de hoererij, dat ieder uwer in heiliging een eerbaarheid zijn vat (= zijn vrouw) wete te verwerven. Niet in hartstochtelijke begeerlijkheid, zoals ook de heidenen, die van God niet weten.

Centraal staat steeds: luister naar de Here. Ken Hem en weet wat Hij over je omgang met de ander zegt. Dan is duidelijk: houd je lichaam rein en heilig. Bedwing wereldse begeerten.
Je moet, zegt Hooglied 2:7 en 3:5 de liefde niet opwekken, niet prikkelen voordat het haar behaagt. Het bedrijven van liefde zoals dat in het huwelijk zijn plaats mag krijgen, mag niet vóór die tijd plaats vinden. De Here verbiedt dat, en hij roept op om daartoe geen aanleiding te geven. Geen prikkeling. Niet op het randje. Liefkozen mag, maar ga niet te ver. Forceer niet. Verspeel niet het mooie en tere dat God juist op dit gebied in Zijn schepping heeft gemaakt om bewaard te worden voor het huwelijk. Ga dus niet flirten op een manier die verkeerde lusten opwekt. En ga zeker geen verkering aan om alleen maar wat te ‘scharrelen’ want dan maak je de seks los van de bedding die de Here heeft aangegeven.
In de wereld is dat allemaal anders. Daar is ‘love’, vrije liefde, hetzelfde als ‘sex’. All you need is love, dat is geworden tot: all you need is sex. Zelfbevrediging, waarin je de HERE als Gever van liefde verloochent.

De Here heeft de geslachtsgemeenschap uitsluitend voor het huwelijk bewaard. Zie daarvoor Exodus 22 en Deut. 22, 1 Kor. 7: 8,9. De geslachtsgemeenschap is zo teken en zegel van het huwelijksverbond. In Israel had een ondertrouwd stel geen gemeenschap met elkaar en ging een bruid maagdelijk het huwelijk in (Gen 19:8; Deut. 22:23; Luk. 1: 27,34). Hoeveel te meer geldt dat dan voor onze verloofden, hoeveel ze ook van elkaar houden? Want wij en zij hebben toch Christus leren kennen! Daarom zal je ook in de onthouding moeten laten blijken dat je God liefhebt en hoeveel je om je eigen meisje of jongen geeft!
Respecteer daarom in verkerings- en verlovingstijd elkaars eer en bevorder de reinheid van omgang.
Ds. P. Niemeijer heeft in zijn boekje “Tempeldienst” Woord en Wereld 1992, nr. 18 onder het kopje ‘’een tiental vuistregels’’ een aantal adviezen gegeven m.b.t. de te bewaken grenzen. We willen enkele ervan hier overnemen en verwijzen voor nadere toelichting naar dit werkje.
- Ouders zullen hun kinderen moeten waarschuwen voor geflirt.
- Vermijd zoveel mogelijk wat je verleiden kan tot voorechtelijke geslachtsgemeenschap.
- Het ontbloten van de schaamte hoort geen plaats te hebben in verkering en verloving.
- Slaap niet bij elkaar in één huis zonder dat er derden bij zijn.
- Ga niet zonder toezicht samen op vakantie.

In de verkeringstijd moet er ook een groeiproces in het geheel van de liefde zijn. Meer daarover in het volgende artikel.

Bespreekpunten


1. Lees samen Hoogl. 2: 2-7 en probeer het antwoord te geven op deze vraag: Welke betekenis heeft vers 7 volgens jullie voor je verkeringstijd (zie ook 3:5 en 8:4).
Welke praktische uitwerkingen voor je eigen gedrag zou je daarbij kunnen opnoemen? Zo concreet mogelijk proberen te antwoorden.
2. Lees samen Hoogl. 5: 2-7. Wat heeft deze droom van het meisje/deze bruid je te zeggen over jullie lichamelijke omgang vóór het huwelijk?
3. Lees samen Lev. 8. Kunnen jullie hier van harte ja tegen zeggen? Weten jullie ook waarom de Here dit allemaal zo wil? Hebben jullie met iets wat in dit hoofdstuk staat moeite?
4. Welke concrete grenzen zijn er te stellen m.b.t. seks vóór het huwelijk?
5. Wat betekent “alles is rein voor de reinen” (Tit. 1:15) in dit verband?
6. Wat te denken van een proefhuwelijk?
7. Wat heeft de Heilige Geest te maken met geslachtsgemeenschap vóór het huwelijk?
(1 Kor. 6: 12-20, 1 Tess. 4: 6-8)
8.. Hoe ga je om met wat de Here Jezus zegt in Matt. 5:28?
Wat betekent het voor je kijken naar TV, films, internet, blaadjes etc?
9. Kan de man zijn vrouw ook verkrachten in het huwelijk?
10. Ga samen na of je de grenzen die hierboven genoemd zijn steeds in acht neemt, of hebt genomen. Als daar iets aan schort, vraag je dan af of je daarover vergeving moet vragen aan de Here en aan de ander.