De weg tot en in een huwelijk in de Here (1)


De komende reeks artikelen is gebaseerd op een catechese over het christelijk huwelijk. De schrijver heeft deze catechese het afgelopen seizoen gegeven. De artikelen zijn in eerste instantie bestemd voor hen die op weg zijn naar het huwelijk en voor pasgetrouwden. Maar natuurlijk hopen we dat alle lezers er iets aan hebben.

De rijkdom van het huwelijk kun je alleen verstaan als je werkelijk van harte gelooft. Als je werkelijk kind van God bent. Voor het bewaren van het huwelijk heb je dan ook nodig dat je werkelijk volhardt in het geloof als kind van God. Dit kan alleen door het werk van de Heilige Geest en door te pleiten op het werk van Christus. Dat besef is absoluut nodig, want een cursus voor het huwelijk los van je band aan de Here heeft geen enkele zin. Je vervalt dan in moralistische praatjes die eindigen in een praktisch christendom dat netjes voor de dag wil komen, maar in feite zichzelf zoekt. Nee, de zaken die we aan de orde willen brengen hebben alles met je band met God te maken. Met het leven als christen, als gelovige. Dan zien we ook dat het leven geen samenraapsel is van allerlei vluchtige dingen. In onze moderne tijd heerst de tijdgeest van zappen en vluchtigheden, van vrijblijvendheden en van losse flodders. Zo zijn die wereldse levens dan ook vaak samengesteld. Er is geen samenhang, omdat er geen basis is. De basis van Gods Woord en de band met God ontbreken. En daarom hebben die levens geen perspectief. Ook de huwelijken in die levens niet.

Het leven in de Here is één


Maar voor ons mag gelden dat het leven één is. Dat we in onze huwelijken een leven met de Hére mogen hebben. Dat is àlles bepalend. Voor het werk in de keuken en voor de uitoefening van je beroep. Voor het inrichten van je huis en voor het verwekken van kinderen. Voor het tonen van liefde en voor het genieten van elkaar. Maar ook is dat leven met de Here alles bepalend voor het omgaan met moeite en spanning in je huwelijk. Alles wat met je verkeringstijd en je huwelijk te maken heeft, moet je onder het beslag van Christus en zijn Woord brengen (2 Kor. 10:5)
Als we daar nu eerst uitgebreider bij stilstaan, dan is dit geen zweverige inleiding. Want wat straks volgt kan niet zonder dit begin. Zonder deze basis zou het pas echt zweverig worden. Dan hebben we geen vaste grond onder onze voeten voor de praktijk. Dan missen we de zekere grond van Gods Woord, van ons geloof. Op deze basis staat het raamwerk van Gods verbond met ons waarbinnen allerlei zaken rond verkering en huwelijk moeten worden uitgewerkt. Steeds zullen we moeten denken en handelen vanuit de basis van Gods Woord en het kader van het verbond. Daarop willen we bij dit inleidend verhaal het accent leggen. We kunnen daarbij alleen grote lijnen trekken. Bijbelse lijnen die we in de cursus steeds terug willen laten komen.

Leven in het verbond


Het leven als christen is léven als kind van God. Het is leven uit het lévende Woord in een lévende omgang met God onze Vader in Christus. Het is léven in de gezindheid van de Geest. Het ware leven dat uitmondt in het eeuwige leven. Als je daarvan niet weet, moet je eigenlijk zelfs niet eens verkering aangaan. Want ook in je contact met de ander, van minder intiem tot helemaal intiem, moet je elkaar eerst geestelijk leren kennen en dan pas lichamelijk. Als dan blijkt dat je samen gelooft en je dat in de omgang met elkaar laat blijken, dàn mag je in het huwelijk ook de echte diepe dimensies, de echte rijkdom van het huwelijk ervaren. In zo’n huwelijk in de Here ben je samen betrokken op en doortrokken van het ware leven met de Here.

Je kunt het ook eenvoudig zeggen: eerst geloven, en dan pas een gelovige vriend of vriendin zoeken. Juist door je geloof, versta je pas goed wat de Here heeft bedoeld met het huwelijk. Pas dan begrijp je goed wat de Here heeft bedoeld met de sexualiteit, het door elkaar aangetrokken worden.
Niets wat je doet in verkeringstijd of huwelijkse leven mag je onttrekken aan de Here en aan Zijn liefde, en aan zijn geboden. Dat leer je allemaal uit Gods Woord. Het Woord waarop je amen zegt, als je gelooft. Dat Woord bevat alle beloften die nodig zijn voor heel je leven als verlost kind van God (2 Petr. 1:3) en dus ook voor je verkering en voor je huwelijk. Dat Woord wijst zelfs heel duidelijk de betekenis aan van het huwelijk.
Dat Woord van God vertelt ons hoe wij als jongens en meisjes onderling in verkeringstijd met elkaar moeten omgaan. Hoe we onze tijd samen besteden. Hoe we daarin de Here aangenaam kunnen zijn. Ook hoe mooi verliefdheid en liefde is. Ook hoe kostbaar trouw en liefdevolle aandacht zijn binnen het huwelijk. En vooral leert Gods Woord wat het doel is van het huwelijk, waar je samen op uit moet zijn, waar je je op richt. Hoe je zo samen je God en Vader op een Hem welbehaaglijke manier mag dienen, vind je allemaal terug in dat heerlijke Woord van God. Maar ook leer je daaruit waardoor je zou gaan vertoornen.

Samen Gods Woord lezen


Lees maar in het begin van Genesis hoe de drie-enige God zegt: laat Ons mensen maken, naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis. En dan: manlijk en vrouwelijk schiep God hen. Direct bij de schepping was er op de zesde dag al het eerste huwelijk als wonder van God. Door Hem ingesteld als onderdeel van zijn grote plan met deze wereld. En zo zegt de Here Zelf daarvan: het was zeer goed, tot eer van Hem..
En bij Christus zien we dat ook Hij juist het huwelijk van na de zondeval weer herstelt in die oorspronkelijke staat. Lees maar Matt. 19: 8, 9. Zo wordt in Christus ook het huwelijk weer stralend en mooi gemaakt. Tot Gods eer.

Geloven en leven uit het geloof kan je alleen d.m.v. Gods Woord. In dat Woord openbaart God Zichzelf, geeft Hij Zichzelf aan ons. Met al zijn beloften. In Christus mogen die beloften allemaal hun vervulling krijgen. Maar alleen in Christus. Nooit buiten de kennis van Christus om. Alles aan gaven en krachten, inzicht en onderscheidingsvermogen krijgen we in Christus en door zijn Woord en Geest (Ef, 1:3-14). Zo mogen we in Christus en door middel van Zijn Woord en Geest ons levensdoel kennen als jongens en meisjes die nog in verkeringstijd zijn, maar ook als getrouwden.
Waarom hier zoveel nadruk op gelegd? Omdat we alleen zó in verkering en in huwelijk op de wegen van de Here kunnen wandelen.
Daarvoor moeten we Gods Woord bewaren tijdens verkering en huwelijk. Dat betekent vooral ermee bezig zijn: het lezen, het overdenken, het overpeinzen. Samen. Open daarom steeds Gods Woord, en luister naar Zijn stem. Niet alleen voordat je samen plannen maakt of wanneer je tegen gebeurtenissen aanloopt. Maar oefen je voortdurend in de kennis van God en Christus. Alleen zó kun je op een goede manier naar elkaar toe groeien en alleen zó kun je op een goede manier invulling aan je huwelijk geven.


Samen in gebed


Behalve Gods Woord heb je, zoals gezegd, Gods Geest nodig. De Heilige Geest. Voor die gave zul je moeten bidden. Niet één keer, maar steeds. Bidden om Gods Geest en om wijsheid en inzicht. Gods Geest kan je inzicht in Zijn Woord geven. Hijzelf is de Auteur van Gods Woord. Hij kan je helpen om in een speciale situatie te weten wat Gods Woord daarover te zeggen heeft. Hij kan je helpen om te onderscheiden waarop het aankomt. Om de goede keuzen te kunnen maken in je leven. Het gebed is daarvoor onmisbaar. Het is ook het antwoord aan de Here op zijn Woord. En het is het voornaamste stuk van de dankbaarheid. Waarom? Omdat je zo aan de Here laat zien, dat je in alles afhankelijk van Hem bent. En dat je Hem als je Vader in de hemel lief hebt.
Zo mag je met gebruik van Woord en gebed een levende omgang met God drie-enig hebben. Alleen zo heb je een leven in de Here, een verkering in de Here, een huwelijk in de Here. Alles in gemeenschap met de Here. Door middel van Woord en gebed.
Die gemeenschap kan er alleen zijn door het werk van Christus. Doordat je schuilt bij Zijn offer. Doordat je pleit op Zijn kruisdood. Als je dat doet, wordt je door het geloof ingelijfd in Hem. Heb je deel aan Hem. Ook voor het leven in je huwelijk steun je op Christus’ offer, en heb je Zijn Geest nodig. Daarvoor moet je steeds samen in gebed gaan.

Zelfverloochening


Die gemeenschap met Christus en God de Vader vraagt ook juist in het huwelijk veel zelfverloochening. Zelfverloochening tegenover de Here. Zelfverloochening ook tegenover elkaar. Ook het huwelijksleven is een leven uit de vergeving door God en bij de vergeving van elkaar. Dat vraagt dat we Christus volgen: onszelf in liefde aan Hem geven. En Zijn Woord in ons laten werken door zijn Geest. Daarbij ook elkaar aansporen tot vurige liefde om God te willen dienen. Het vraagt ook dat wij ons kruis op ons willen nemen. Dat is in huwelijken en gezinnen des te meer nodig vanwege de godvijandige maatschappij waarin wij leven. Die maatschappij zal een huwelijk in de Here steeds meer wereldvreemd vinden en er aanstoot aan nemen. Ze zal dat laten blijken bijvoorbeeld aan kinderrijke gezinnen. Ook zullen we in onze huwelijken smaad ondervinden omdat huwelijken bouwstenen zijn van de kerk van Christus.
Paulus zegt in 1 Kor. 7:28 dat speciaal getrouwden verdrukking naar het vlees te wachten staat.
Dus een huwelijk in de Here vraagt een hechte levende geloofsband met God, vraagt een leven met voortdurend gebruik van Woord en gebed, vraagt zelfverloochening en trouw aan de Here. Dat is de basis voor een goed huwelijk. Van daaruit spruit dan de liefde tot elkaar. Groeiend in verkeringstijd en dan verder bloeiend in de huwelijkstijd.

Bespreekpunten


Regelmatig zullen bij de artikelen vragen of stellingen staan, bedoeld om samen door te spreken. Ze zijn erop gericht dat je samen de stof verwerkt en zo samen verder komt.
1. Hoe richten jullie de zondag in? Ben je dan samen gericht op de Here ook buiten de erediensten? Bespreken jullie bijv. samen de preek? Bijvoorbeeld wat je gehoord hebt m.b.t. je eigen leven of je huwelijk?
2. Hoe functioneert het gebed dat je met z’n tweeën bidt?
Oefen je je erin, zoals bij een levende omgang hoort? Of vind je het moeilijk en is je gebed eigenlijk toch steeds ongeveer hetzelfde?
3. Bidden jullie ook voor elkaar, hoe vaak?
4. Lezen en overdenken jullie ook samen de Schrift?
5. Lezen jullie samen De Bazuin? Hebben jullie er iets aan? Praten jullie erover door en doen jullie er iets mee?
6. Schaffen jullie ook goede lectuur aan als getrouwden? Theologische boeken, boeken over het geloofsleven, dagboeken?
Heb je moeite om daarin een keuze te maken? Raadpleeg je dan je ouders of de wijkouderling?
7. Hoeveel tijd maken jullie voor bovenstaande zaken vrij als jullie samen zijn?

(wordt vervolgd)