Op weg naar Pasen (4)


De vorige keer heb ik verteld over Noach. Hij is gelukkig gered van de zondvloed. Als Noach uit de ark komt mag hij weer wonen op de aarde. Noach, zijn vrouw, zijn zoons en de vrouwen van die zoons zijn dan de enige mensen op aarde. Maar gelukkig zorgt de Here ervoor dat er meer mensen komen. De kinderen van Noach krijgen kinderen, en die kinderen krijgen als ze groot zijn ook weer kinderen. Noach zijn zoon die Sem heet krijgt een zoon die Terah heet. Terah krijgt een zoon en hij heet Abraham.
Over Abraham ga ik deze keer vertellen.


Overgrootopa Noach -› Opa Sem -› Vader Terah -› Abraham

Abraham


Abraham houdt veel van God. In een ander boek in de Bijbel, dat Jacobus heet, kun je lezen dat Abraham een vriend van God is. (Jacobus 2;23) Dit is heel bijzonder! Ook in psalm 105 vers 5 kun je lezen en zingen over; “Het verbond met Abraham zijn vrind”. (vriend) Hieronder zie je Psalm 105:5 maar de regels staan door elkaar. Weet jij de goede volgorde?

bevestigt Hij van kind tot kind.
God zal zijn waarheid nimmer krenken,
Wat Hij beloofd heeft, blijft van kracht
't Verbond met Abraham, zijn vrind,
tot in het duizendste geslacht.
maar eeuwig zijn verbond gedenken.

De Here God zei tegen Abraham dat hij moest verhuizen. En Abraham doet dat, hij laat veel familieleden achter en gaat op reis naar het land dat God hem wijst.
De Here belooft dat dit land waar hij nu woont op een keer van hem en zijn familie zal worden. Nu wonen er nog andere mensen. Mensen die niet van de Here houden.
De Here God beloofd dat Abraham zijn kleinkinderen en die hun kinderen daar mogen gaan wonen. Abraham vindt dat een mooie belofte maar snapt niet hoe het kan. “Ik heb helemaal geen kinderen!” Als je geen kinderen hebt kun je ook geen kleinkinderen krijgen. Je kunt dan nooit opa worden. Je moet eerst een vader zijn geweest. God zegt tegen Abraham dat hij naar buiten moet gaan en naar de lucht moet kijken. Zie je de sterren? Tel ze eens. Probeer het zelfs maar eens als je ‘s avonds naar buiten kijkt. Ik denk dat je heel snel in de war raakt. De sterren zijn ontelbaar. En God zegt dat het volk van Abraham ook zo ontelbaar zal worden. Je kunt ze niet tellen zo veel zijn het er. Abraham geloofde de Here. Hij snapt niet hoe het zou kan, maar als God het zegt dan is het waar!

Verbond


De Here sluit een verbond met Abraham. Dit betekent dat God iets afspreekt met Abraham. De Here zal van Abraham zijn familie een volk maken. Het volk van de Here God. Een volk is een groep mensen. Wij zijn Nederlanders maar andere mensen zijn Duitsers, of Belgen, of Chinezen. Allemaal uit verschillende landen en volken.
De Here zegt dat het volk van Abraham Zijn volk wordt. Hij zal voor deze mensen goed zorgen. Ze horen bij Hem. Ook zal uit dit volk een verlosser geboren worden, die alles weer goed zal maken wat in het paradijs is misgegaan. In een verbond beloofd God dingen maar er zit ook een andere kant aan. Hij vraagt geloof.
De Here God heeft ook een verbond met jou gesloten. Hij heeft jou ook iets beloofd. Jij mag een kind van Hem zijn. Dit betekent niet dat je nu verder niets meer hoeft te doen. Dit betekent ook niet dat je nu alles mag gaan doen wat je zelf wil. Nee, je moet wel doen wat God zegt. De Here God vraagt ook van jou dat je in Hem gelooft. Je moet naar Hem luisteren. Je mag niet stelen, niet vloeken, niet liegen. Je moet juist eerlijk zijn, en Zijn naam goed gebruiken.

Zondig


Abraham is een vriend van God, en God sluit een verbond met hem. Toch is Abraham nog steeds een zondig mens . Ook hij doet verkeerde dingen. In de Bijbel kun je hier over lezen. Abraham vergeet de Here God vaak. Hij weet wel dat God beloofd heeft dat hij kinderen zal krijgen maar snapt niet hoe, hij is al zo oud! Hij is al 86 jaar. Dat is zo oud als een opa. Zijn vrouw Sara is al zo oud als een oma, en oma’s krijgen toch geen baby’s meer!
Abraham bedenkt zelf een plan. Hij doet net alsof hij getrouwd is met een andere vrouw een slavin. Deze slavin heet Hagar. Abraham wordt nu wel vader, zijn kind heet Ismaël. Maar zo had God het niet gezegd! Later krijgen Abraham en Sara een zoon en die zoon heet Isaäk.
Ook heeft Abraham wel eens gelogen. Op een keer is hij bang voor de koning van Egypte. Hij is bang dat de koning zijn vrouw Sara heel erg lief vind. En dat de koning haar afpakt. Abraham zegt dan dat Sara dan zijn zus is, hij liegt. Dit is niet goed. Gelukkig wil de Here God zijn zonden vergeven.

Gods volk


Isaäk krijgt als hij groot is kinderen en deze twee kinderen krijgen weer kinderen. Zo wordt de familie steeds groter, het wordt een volk. Gods verbondsvolk! En uit dit volk zal de Here Jezus geboren worden. Wat een mooi plan van God! Hij heeft bedacht hoe Hij ons kan Redden. Hiervoor is een verlosser nodig en dit is de Here Jezus.

Om de namen van dit verhaal goed te onthouden heb ik nog een puzzel gemaakt. Hierin staan de namen van het verhaal in stukjes. Zoek de goede stukjes bij elkaar en kleur ze in dezelfde kleur.

Abraham (rood), Sara (paars), Ismaël (groen), Isaäk (blauw), Hagar (roze), Here (geel)
ab
ra
el

is
za
ham

sa
He
ak

ha
ra
re

is
gar
ma