Tussen hof van Eden en het nieuwe Jeruzalem (2)


In het vorige artikel hebben we gezien dat God van ons vraagt dat we in deze wereld bezig zijn. Dat het nodig is dat we een eigen mening hebben en die kunnen verdedigen. Dat die mening niet opkomt uit onszelf, maar dat die mening genormeerd moet zijn aan Gods Woord en de belijdenis. We hebben gezien dat Adam goed is geschapen maar dat door de zondeval alle mensen slecht zijn geworden. We hoorden dat we hier niet bij moeten blijven staan maar dat we door Gods genade en door Christus´ verlossingswerk verder moeten en mogen gaan.

Onze opdracht

Waar waren Adam en Eva mee bezig? Wat was hun taak eigenlijk? Je kunt dat in het begin van Genesis vinden, terwijl het later verschillende keren herhaald wordt. De mens moest de aarde bouwen en bewaren om daardoor God te dienen en te eren. Die taak ligt er tegenwoordig nog voor ons. Die taak is niet gewijzigd door de zondeval. Die taak, ook wel `cultuuropdracht´ genoemd, blijft gelden tot de jongste dag. De omstandigheden waarin die taak verricht moet worden zijn wel veranderd door de zondeval. Die taak zal weer veranderen met de komst van het nieuwe Jeruzalem. We kunnen ons daar bijna geen voorstelling van maken, maar in Openbaringen mogen we er even iets van zien.

Twee wegen

Ons leven speelt zich af tussen dat oude Eden en het nieuwe Jeruzalem. En daar wordt het ook door bepaald. We moeten ons uiterste best doen om weer zo te worden als God wil dat we zijn. En hoe weten we wat de HERE van ons wil? Dat leren we uit Zijn Woord. Daarom is de Bijbel ook zo belangrijk. Nee, niet het boek op zich (al moet je met een Bijbel altijd eerbiedig omgaan), maar het gaat vooral om wat God in Zijn Woord aan ons geopenbaard heeft.

Je hebben vast wel eens gehoord van de twee wegen. De ene weg, de brede, is een weg waar je misschien wel veel plezier kunt hebben, maar waar Christus niet is om je te verlossen. De andere weg, de smalle, is de weg tot behoud, smal en soms moeilijk. Maar vergis je niet. Die brede weg lijkt heel geweldig en plezierig, maar kijk je verder naar de mensen die erop lopen dan zie je leegte, doelloosheid, onvrede, jaloersheid, hebzucht, egoïsme en vooral leven voor jezelf. De smalle weg lijkt moeilijker, maar wat vind je daar een vreugde, blijdschap en dankbaarheid voor het uitzicht op dat nieuwe Jeruzalem.

Elke dag kiezen

Noach wist wat hij kiezen moest. Hij ging in de ark, vertrouwde op Gods beloften en werd gered. En wij? Wij hoeven niet meer in de ark te gaan, maar wij gaan naar de kerk waar ons de weg tot ons behoud wordt gewezen. Nu zul je bij alle zaken in deze wereld zien dat er twee wegen zijn aan te wijzen; gehoorzaam of ongehoorzaam aan Gods Woord. Tegen ons heeft de HERE gezegd dat wij `geheel anders´ moeten zijn. Niet maar een beetje anders of soms eens wat anders maar geheel anders. Wij zijn verlost, dus moet Christus in ons gestalte krijgen. Anders gezegd: het moet in ons hele leven te zien zijn dat wij kinderen van God zijn. Daarvoor is het nodig dat wij vragen met elkaar bespreken en samen in de Bijbel naar goede Schriftuurlijke antwoorden zoeken. Die liggen niet altijd voor het oprapen. Daar moeten we op studeren en elke dag weer mee bezig zijn. Het zal ons nog moeite genoeg kosten om aandachtig naar Gods bedoelingen te zoeken en die in praktijk te brengen. Gelukkig hebben we een lamp voor onze voet en een licht op ons pad.

Of weet jij soms een betere lamp?

 

(Deze artikelen zijn geschreven m.b.v. het boek `Wat doe jij in zo´n geval?´ van A. Lok en H.R. Schaafsma)