Schepping en evolutie


Denk eens aan een wereldbol. Misschien heb je wel zo´n mooie wereldbol op je kamer staan. Of staat er één in je klas. Weet je ook wie de wereld geschapen heeft? Natuurlijk weet je dat! God deed dat! Maar weet je dat wel helemaal zeker? Kan dat wel in 6 dagen? Wij zeggen voluit: ja, God schiep hemel en aarde in 6 dagen! Maar niet alle mensen geloven dat. Dit artikel gaat over de schepping en evolutie. Lees je mee?

Wat is evolutie?

Wat is dat toch een moeilijk woord: evolutie. Wat betekent dat nu?

Evolutie betekent eigenlijk ontwikkeling. Als je iets ontwikkelt dan komt er iets nieuws, dan kan het beter worden. Je zit bijvoorbeeld in groep 3 en je kunt alleen nog maar makkelijke woorden lezen. Zoals maan, roos en vis. Maar een paar jaar later, als je in groep 6 zit, kun je al veel beter lezen dan toen je in groep 3 zat. Je hebt je ontwikkeld. Zo kan dat ook in de natuur gaan.

Een voorbeeld. De Here heeft het koolmeesje zo geschapen dat het gaat fluiten of zingen om een vrouwtje naar zich te lokken. Koolmeesjes zingen dan op een lage toon en de vrouwtjes kunnen dat goed horen.

Nu zijn er veel grote steden in Nederland met veel lawaai. Koolmezen die in de stad wonen, gaan fluiten om een vrouwtje te lokken. Maar de vrouwtjes horen het lage fluiten niet door het lawaai.

Wat doen de koolmeesjes in de stad? Ze gaan hoger fluiten. Op die manier horen de vrouwtjes het wel. Deze koolmeesjes die hoog fluiten, krijgen jonge vogeltjes en als die groot zijn, krijgen ze ook weer jongen. Deze koolmeesjes blijven allemaal hoog fluiten. Door die ontwikkeling komt er een nieuw soort koolmees. Je kunt dus zeggen: door deze evolutie is er een nieuw koolmeesje gekomen. Een koolmeesje dat hoog zingt om vrouwtjes te lokken.

We moeten goed onthouden dat dit evolutie is die de Here geeft. Hij heeft dat in de schepping gelegd. De Here zorgt ervoor dat de koolmeesjes in de stad een vrouwtje krijgen en er jonge koolmeesjes kunnen komen. Het koolmeesje blijft een koolmeesje, maar verandert alleen een beetje.

Dat is bij de evolutietheorie anders. De evolutietheorie komt niet van de Here.

Wat is de evolutietheorie

Over de evolutietheorie kunnen we heel veel zeggen. Er zijn veel mensen geweest met veel verschillende evolutietheorieën. Dat kunnen we nu niet allemaal bespreken.

Ik wil het graag hebben over de bekendste evolutie-theorie. Dat is de theorie van Darwin. Vooraf moeten jullie goed onthouden dat de evolutietheorie niet goed is. De evolutietheorie zegt dat de aarde in miljoenen/miljarden jaren is ontwikkeld. Dus God heeft de aarde niet geschapen, maar de aarde is stukje bij stukje geworden zoals het nu is. Dat duurde erg lang, wel miljoenen/miljarden jaren.

Laten we het eens duidelijk proberen te maken met de plaatjes die hierboven staan. Eerst waren er alleen maar vissen. Deze vissen gingen steeds meer veranderen. Na heel veel jaren kregen sommige vissen pootjes. Ongeveer zoals een salamander. Deze salamander veranderde verder naar een hagedis met echte pootjes. Na nog heel veel jaren ontwikkelde zich een aantal salamanders in een muis. Uit de muis kwam uiteindelijk de aap. Volgens de evolutietheorie is de aap in miljoenen jaren veranderd in een mens. De aap werd steeds een beetje anders, groter en slimmer. Dus God heeft de vissen, de salamander, de hagedis, de muis en de mens niet geschapen, maar die zijn er gekomen door miljoenen jaren ontwikkeling.

Wat is dat erg, jongens en meisjes, dat mensen dat denken. En dan nog een vraag bij de evolutietheorie ... waar komt dat allereerste diertje, bijvoorbeeld de vis, dan vandaan? Was die er zomaar? Of kwam er een grote oerknal en toen was het er? God leert ons alles wat we moeten weten over het begin van hemel en aarde.

Gods prachtige schepping

Wat neem je elke zondag mee naar de kerk? Waar lees je elke dag een aantal keren uit? De Bijbel natuurlijk! Het is het Woord van God, geïnspireerd door de Heilige Geest. God heeft mensen gebruikt om de gebeurtenissen die in de Bijbel staan, op te schrijven. Het is dus niet zomaar een mooi boek met wat verhalen. Maar het Woord van God. God zelf spreekt tot ons als we de Bijbel lezen. Daarom geloven wij wat er in de Bijbel staat. Laten we eens lezen wat er in Genesis 1:1 staat, het allereerste Bijbelvers van de Bijbel:

In den beginne schiep God de hemel en de aarde.

Horen jullie dat! Schiep God de hemel en de aarde. Scheppen betekent iets uit niets maken. Dat kan God alleen. God sprak en het was er. Dus helemaal geen ontwikkeling vanaf een visje naar een mens. Maar God schiep de hemel en de aarde. En na Genesis 1:1 wordt het scheppingsverhaal verteld. Misschien ken je dit gedichtje wel:

De 1e dag schiep God het licht

De 2e dag heeft Hij de dampkring ingericht

De 3e dag land, zee en bomen

De 4e dag liet hij de hemellichten komen

De 5e dag zijn vis en vogels voortgebracht

De 6e dag het vee en het menselijk geslacht

De 7e dag rustte God van alles wat Hij scheppend had volbracht

God schiep de hemel en de aarde. Dat geloven wij! En denk maar eens aan al het wonderlijke dat de Here geschapen heeft.

Even 2 voorbeelden. Jullie weten vast wel wat een brandnetel is. Als je die aanraakt kun je je branden. Dan krijg je van die bultjes die pijn doen en jeuken. God heeft die brandnetel ook geschapen. Die brandnetel lijkt erg vervelend omdat je je er pijn aan kunt doen. Maar een brandnetel kun je ook gebruiken als een kruid. Je kunt brandnetels eten, ze zitten vol vitaminen, zijn goed voor je nieren. En als je een zere maag hebt, kan een kopje brandnetelthee goed helpen. De Here heeft dit ook in de natuur, in zijn schepping, gelegd. Maar wat is nu zo wonderlijk ... Stel, je brandt je aan een brandnetel. Dan wil je natuurlijk dat die pijn overgaat. Als je dan in de buurt van de brandnetel zoekt dan vind je daar bijna altijd de hondsdraf. Als je dit plantje fijnmaakt met je handen en het op de brandnetelplekjes smeert, dan verdwijnt de jeuk en pijn. Ook dit heeft de Here bedacht en aan ons gegeven. Dit kan niet komen door miljarden jaren ontwikkeling, maar alleen doordat God het zo geschapen heeft. Hij kan dat alleen!

En denk eens aan het allereerste begin van een baby. Als het ongeveer 1 maand in de buik van de moeder zit, is het nog maar 1 mm groot. Zo groot als het witte randje van je nagel. En 8 maanden verder is de baby helemaal klaar om geboren te worden. Alles zit erop en eraan. En wie heeft dat gedaan? Wie heeft die baby daar zo wonderlijk laten groeien? Dat kan natuurlijk God alleen.

Nu heb ik 2 voorbeelden gegeven van Gods schepping die zo wonderlijk zijn: de brandnetel en het groeien van een baby in de buik. Je kunt vast nog veel meer voorbeelden van Gods schepping opnoemen. Als je om je heen kijkt als je buiten bent en zoveel mooie dingen ziet. Of als je nu om je heen kijkt en al die verschillende mensen ziet: jong of oud, klein of groot, lang haar of juist een kaal hoofd. Alles heeft de Here God gemaakt. En dat weten we nu.

Onze opdracht

We weten na dit artikel wat evolutie is. Evolutie is ontwikkeling. We weten ook wat de evolutietheorie is en hoe verkeerd die is. We hebben gezien hoe wonderlijk de schepping van de Here is.

Maar nu moeten we niet denken dat we klaar zijn. Want de Here geeft ook een opdracht mee. Hij wil dat we goed voor zijn schepping zorgen. Dat we goed zorgen voor de dieren en de natuur. Hij wil geëerd worden om zijn schepping. Wij moeten en mogen de Here eren om alles wat Hij heeft gemaakt. In NGB artikel 2 staat dat de schepping net een prachtig boek is. Ook moeten we Hem loven voor al het goede dat Hij ons geeft in de schepping en de mooie dingen waarvan wij mogen genieten. In Gezang 35:3 staat heel mooi: Hem, dat is de Vader, de Zoon en de Geest, moet heel de schepping loven.

Zullen we dat goed onthouden en Hem elke dag loven om zijn prachtige schepping? Laten we daar samen maar goed om denken!